Triangelheimen – et aktivtetshus med kristen profil

Fra Kjenn Bodø
Hopp til navigering Hopp til søk
Slik så «Triangelheimen» ut – med adresse Storgata 45

Av: Asgeir Solstad

«Triangelheimen». Allerede i 1975, da jeg fikk komme innenfor dørene, lød navnet gammelmodig. Litt lenger ned i Storgata lå Club Alfredo. Det låt mye kulere. Jeg hadde gledet meg veldig i et helt år til å få lov å komme inn i det blå huset i Storgata 45. Og et helt år er mye når du er fjorten år. Jeg hadde vært med i konfirmantklubben «Triangel-ten» i Domkirka, og måtte bli femten år før jeg kunne bli med i det som skjedde for ungdom i Triangelheimen. Det ble starten på ti år hvor huset og det som skjedde der ble en viktig del av det daglige livet mitt. De årene har betydd mye for meg.

Triangelheimen var Norges KFUK-KFUM sitt hus i Bodø. Det var eid av det som het Bodø Krets av KFUK-KFUM, som ledet organisasjonens arbeid i nordre Nordland, og Bodø Kristelige Ungdomslag, som var «hovedforening» for KFUK-KFUM i Bodø. Huset var hjemsted for speidere, barneklubb, tenåringsklubb, Bodø Tensing og de voksnes foreninger, som den nevnte Bodø Kristelige Ungdomslag og Y’s-men. Den siste foreningen var en støtteforening for KFUK-KFUMs arbeid, så vel lokalt som internasjonalt.

Men Triangelheimen var så mye mer. Det var et kulturhus for mange andre aktører. Her øvde for eksempel Bodø Damekor, en pianolærer ga timer i «storsalen», mens bl.a. filatelistklubben og sjakklubben hadde møter i «kjellerstua». I et par år drev også Bodø Internasjonale senter sin butikk der. Det var et yrende liv i hele huset, hele uka.


Mange kristne ungdommer reiste rundt med «Om å leve».
På kne foran: Anne Helene Myrvoll, Gunhild Pedersen, Siv Antonsen, Barbro Rasmussen, Jorunn Dagsloth, Geir Helgesen, Lise Østby, Eivor Esaiassen, Kirsti Snefjellå, Anna Ravik.
Andre rekke: Inger Anne Haugli, Mona Nilsen, Arne Nordvang, Randolv Gryt (i bilen), Eilert Rostrup, Terje Estensen, Wiktor Berg.
Bakerste rekke: Johan Rostrup, Anne Gry Dæhli, Halvard Gryt, Tore Ruus, Gjermund Gryt, Otto Ljønes, Bjørn Tore Jensen, Eldrid Gryt, Leif Roald Larssen, Randi Nordvang.


J.A. Hanssen – initiativtakeren til «Ynglingeforeningen» i Bodø i 1880. Den første KFUK-KFUM foreningen i Bodø

Frivillige organisasjoner opplever ofte én eller flere «gullaldre». For Norges KFUK-KFUM var perioden fra midten av 1960-tallet fram til rundt 1980 en slik periode. I boka «Spennende år», som Leif Larssen og Gjermund Gryt redigerte og skrev i 2015, dokumenterte de denne perioden slik den utspant seg i Nordland. De forteller hvordan «Jesusvekkelsen» vokste fram fra slutten av 1960-tallet, og fikk stor betydning for kirken, kirkesamfunn og kristne ungdomsorganisasjoner.

KFUK og KFUM viste seg å være klar for å ta imot, og la seg forme av unge mennesker med tro og livsglede. Det skaptes kule møteplasser hvor ungdom også møtte kristen tro med helt andre uttrykk enn de var vante til, slik de gjorde i rockemusikalen «Om å leve» i 1972. Foruten klubber, Tensing og leirer, var de månedlige gospelkveldene i Bodø Domkirke, som i mange år trakk fulle hus, et uttrykk for dette.

«Jesusvekkelsen» vistes også i bybildet. Ofte dro grupper fra Triangelklubben ned på torget for å synge og fortelle om Jesus, gjerne ikledd røde fjellanorakker, som også ble kjent som «Jesusanorakker». Livet med KFUK og KFUM ga også mange muligheter for unge til å utvikle sine talenter innen alt fra musikk, sang, foto, dans og idrett til organisasjonsforståelse og ledelse. Mange av de mest kjente musikerne fra denne tida i Bodø fikk f.eks. banderfaring i Bodø Tensing.

Noen ganger ble vi kanskje for ivrige i utviklingen av tilbud, som den gangen vi åpnet et «Interrailpoint» med overnattingstilbud på Triangelheimen. Verken brannregler eller helsehensyn ble spesielt vurdert, og ingen myndigheter ble involvert. Det måtte en rødglødende reiselivssjef til for å stoppe iveren hos unge, lett overivrige «entreprenører».

Triangelheimen var også arnestedet for mange og store aktiviteter ellers i byen og utover i Nordland fylke. I Bodø drev KFUK-KFUM på det meste klubb på Skau, i Rønvika («Rønna»), på Triangelheimen, i Domkirka, på Alstad, Tverlandet og i Saltstraumen. Bodø Krets av KFUK-KFUM, som hadde kontorer i Triangelheimen, initierte og støttet barne- og ungdomsarbeid i form av barneklubber, ungdomsklubber, tensingkor og idrettslag fra Andenes i nord til Mo i Rana i sør. I tillegg kom en lang rekke sommerleirer, idrettsleirer, påskeleirer, villmarksleirer, leirer for unge voksne, rorbuleirer og lederkurs.

Historien om KFUK-KFUM i Bodø startet i 1880. Da ble det som ble kalt «Ynglingeforeningen» i Bodø startet etter initiativ fra herr J.A. Hansen. Dermed hadde organisasjonen virksomhet i Bodø fra samme året som de nasjonale organisasjonene – en for kvinner og en for menn – ble stiftet. I 1902 fikk foreningene i Bodø sitt første hus ved kjøp av bedehuset Bethel for kr. 2500,-. Dette ble finansiert med kr. 1000,- fra Bodø Brændevinssamlag og private midler. I 1922 bygde Bodø KFUK Triangelhytta på Rønvikfjellet, som ble et samlingspunkt for både speiderarbeid og de øvrige delene av foreningenes aktivitet.

I 1930 vedtok Bodøs KFUK og KFUM-foreninger å stifte en felles forening for begge kjønn – Bodø Kristelige Ungdomslag (BKU) - stikk i strid med Norges KFUK og KFUM, som samme år vedtok å fortsette med kjønnsdelte foreninger. Den finnes ennå, under navnet Bodø KFUK-KFUM.

BKU mistet sine lokaler under bombingen i 1940, og førte en omflakkende tilværelse i mange år. I 1947 kjøpte foreningen tomta i Storgata 45, men først i 1957 ble Triangelheimen innviet. I jula 1967 ble bygget rammet av brann, men allerede i 1968 var gjenoppbyggingen gjort, og huset ble slik alle som var innom der fram til 2016, kjenner det. Da ble huset solgt til utbyggere som nå er i ferd med å bygge et leilighetsbygg på bl.a. tomta til Triangelheimen. For oss som var med på dette salget kjentes det vemodig, men riktig. Lokalene var blitt for små og uhensiktsmessige. Det fantes bedre løsninger i bl.a. nye kirkebygg i byen.

I dag er KFUK-KFUM fremdeles en levende organisasjon med mange aktiviteter som engasjerer ungdom over hele landet – også i Bodø og Nordland. Men det omfanget av deltakere, ledere og aktiviteter som preget tiden fra 1970 til 1985, har organisasjonen ikke opplevd senere. Triangelheimen er borte og Triangelhytta er forfalt og ubrukelig. Men Bodø KFUK-KFUM finnes som en del av Nordland KFUK-KFUM, og byen har to grupper av KFUK-KFUM-speidere.

Nå vil disse tre foreningene bygge ei ny «Triangelhytte» på Rønvikfjellet. Hytta blir en type tilbud som både foreningene og Bodø trenger. Den nye hytta skal tjene KFUK-KFUMs arbeid, men det er like viktig at den blir et bygg og et friluftslivsanlegg byens befolkning – barn, unge og voksne – kan ha glede av de neste hundre årene.


Asgeir Solstad (født 1959) var aktiv i ungdomsarbeidet i Triangelheimen som deltaker, frivillig leder, ettåring og sivilarbeider fram til 1985. Fra 2016 til nå har han vært styreleder i Bodø KFUK-KFUM. Til daglig arbeider han som lærer og forsker i sosialt arbeid ved Nord universitet.