Stormen bibliotek - en trygg havn i storm og stilla
2024 er et begivenhetsrikt år for Stormen bibliotek. Bodø er Europeisk kulturhovedstad, Stormenkvartalet fyller 10 år og det er 125 år siden Bodøs befolkning kunne låne bøker gratis på sitt nye folkebibliotek.
Farlig åpent la de byen
ut imot sørvest,
- alt hvad vær der brast av skyen
rammet her som best!
Slik åpner «Bodøsangen» med tekst av Bernt Lie. Byen, været og havet. Folket og livet. Fortid, nåtid og framtid. Byen vår mellom hav og fjell, og med Stormen bibliotek som en trygg havn både i storm og stilla.













Et folkebibliotek blir til
Ønsket om kunnskap og boklig lærdom var stor i Norge på begynnelsen av 1800-tallet. Inspirert av Storbritannia og USA oppsto diskusjonene rundt behovet for offentlige bibliotek. I Bodø var dette også ønskelig, og i 1834 testamenterte prost og stortingsmann Arnoldus Schytte bøker og 60 spesidaler til opprettelsen av en boksamling. Schytte tilhørte en gammel nordlandsk presteslekt. Fra 1850 var det mulig å låne fra den 70 binds store samlingen, men bare for de som kunne betale fra 12 til 24 skilling i året.
Lesing var populært i Bodø og på 1850-tallet ble Bodø Læseselskap dannet. Etter avholdsforeningen var dette den største foreningen i byen. Ifølge Nordlands Framtid fra 1966 var leseforeningens aktivitet medvirkende til at boktrykker Andresen åpnet et leiebibliotek. Dette var en privat boksamling hvor lånerne kom med forslag til nye bøker og betalte årlig leie. Etterspørselen må ha vært større enn tilbudet, for også Henrik Andreas Jentoft startet på denne tiden leiebibliotek. Henrik Andreas var bror til den mer kjente Vilhelm B. Jentoft, kjøpmann, aviseier, stifter av skipsverft, direktør for Nordlands Privatbank og ordfører i Bodø.
I 1872 sto en notis i Nordlands Amtstidende om at frøken Ottelia Nørregaard hadde overtatt leiebiblioteket til Jentoft. Hun var søster til Anne Elise (Elise) Nørregaard, som ble gift med Carl Johan Jakhelln. Nørregaardsamlingen besto på et tidspunkt av 78 svenske, 412 engelske, 834 tyske og 90 franske bøker. Mengden fremmedspråklig litteratur i samlingen viser at Bodø hadde en språkmektig befolkning.
Etter flere år med utredningsarbeid og pengeinnsamlinger åpnet Bodøs første folkebibliotek for alminnelig utlån 22. desember 1899. De nevnte boksamlingene inngikk i det nye folkebiblioteket og utgjorde, sammen med boksamlingene fra Folkeskolen og Middelskolen, 5700 bind.
Brændevinssamlaget og Sparebanken bevilget årlig store summer til bibliotekets drift. Den første kommunale bevilgning kom i 1904. Som en kuriositet kan nevnes at bibliotekets styre viste til utfordrende kommuneøkonomi i Nordlandsposten i 1924. I anledning folkebibliotekets 25-årsdag ble det rettet «… en varm og indtrængende appell til de bevilgende myndigheter om ikke at slaa haanden av jubilæumsbarnet!»
Bodø folkebibliotek startet først opp i Ole Asplunds gård på hjørnet av Storgade 6, før det flyttet via Bedehuset og Fiskerimuseet (senere Nordlandsmuseet), til Bodø rådhus før det fikk sin endelige plassering i Storgata 1a.
Byens mest besøkte kulturbygg
Siden åpningen i Stormenkvartalet har biblioteket blitt ett av byens mest populære kulturbygg med en rekord på 450 000 besøkende i 2019. Dette er en solid økning fra de 120 000 som i 2013 fant veien til bibliotekets lokaler i Bodø rådhus og tilhørende filialer.
Barnehager, skoleklasser, barnefamilier, ungdommer, voksenopplæringselever, studenter, pensjonister og andre tilbringer hverdager og lørdager på biblioteket. Timer med blikket festet mot havet eller byen, i aviskroken eller med nesen i en studiebok.
Spesielt barne- og ungdomsavdelingen, og sitte- og sofagrupper, er populære hos byens befolkning og tilreisende. Når andre tar ferie og stenger ned, opplever biblioteket en økning i besøkende på vei til eller fra Bodø, i tillegg til Bodøværinger som legger ferien til bibliotekets eventyrverden. For mange små er det sommerens høydepunkt å kunne hente ut lesepremier fra Sommerles, eller bygge med 800 kg LEGO på Kreativt verksted. Stormen bibliotek rommer uendelig mye.
«Kjendisbiblioteket»
Biblioteket har mottatt priser for arkitektur og som årets bibliotek. I 2016 ble det kåret til det sjette vakreste biblioteket i verden av amerikanske Wired Magazine. Fortsatt kommer besøkende fra alle verdens hjørner for å besøke nettopp biblioteket. Også kunsten får mye oppmerksomhet, for hvem andre kan skilte med fire samtidskunstutstillinger i året i tillegg til verk av A.K. Dolven, Harald Bodøgaard, Hugo Aasjord, Eilert Adelsteen Normann og Bjarne Melgaard? Hver sommer vises også kunstverk laget av elever på byens skolefritidsordninger – årets høydepunkt for mange framtidige kunstnere og andre besøkende.
Litteratur og opplevelser i hjerte av Bodø
Folkebibliotekloven sier at alle kommuner skal ha et bibliotek. I tråd med intensjonene i loven arbeider vi hver dag for at bibliotek skal være en gratis, uavhengig og aktuell møteplass for alle. Vi fremmer opplysning, utdanning og annen kulturell virksomhet gjennom aktiv formidling og ved å stille bøker og andre medier gratis til disposisjon. Stormen bibliotek skaper aktivitet og utvikling gjennom programarbeid, og gjennom å satse på Unge Stormen, Stormen samiske senter og Stormen kunst/dájdda.
Etter 10 år i Stormenkvartalet kan biblioteket se tilbake på et variert programtilbud for alle aldre og interesser. I 2013 hadde biblioteket 16 arrangement, mens vi i 2023 kunne tilby 714 arrangement og aktiviteter, hvor 458 av disse var for barn og ungdom. Denne økningen hadde aldri vært mulig uten engasjerte ansatte, tilpassede rom og løsninger, og gode samarbeidspartnere slik som Sametinget, Nordlandssykehuset, Slekt og data Nordland, Nord universitet, Lytring, NRK Nordland, Røde Kors, Redd Barna, offentlige og private aktører, forlag, organisasjoner, lag og foreninger.
I disse dager blir det storslått 10-årsfeiring, og som alltid får barn og unge en spesiell plass i programmet. I uke 46 og 47 går vår nystartede barne- og ungdomslitteraturfestival Bokstorm av stabelen, med forfatterne Endre Lund Eriksen, Michael Stilson, Thoralf Fagertun, Camilla Kuhn, Heidi Marie Vestrheim og Ingeborg Arvola. Det blir BlimE-dans, eventyrfortelling med internasjonale foreninger, debatter om rasisme og skeiv barne- og ungdomslitteratur, visning av Nøtteknekkeren, bursdagskake og mye mer. Og for de voksne blir det Natt på biblioteket med DJer. Vi håper mange små og store tar turen innom Stormen bibliotek og feirer sammen med oss.
Fakta om Stormen bibliotek
Byggekostnad: 328 mill. kroner
Areal: 6200 kvm brutto
Ansatte: 20 faste. 14 prosjektansatte/ekstrahjelper
Yrkesgrupper: bibliotekarer, litteraturvitere, produsenter, kulturarbeidere, kunstkurator, samiske språk- og kulturarbeidere, gamere, elever og studenter
Ellers: Drifter fengselsbibliotek
Milepæler
1899 Bodø folkebibliotek åpnes 22. desember
1903 Biblioteket flytter til museet
1912 Åpne hyller og kortkatalog innføres
1945 Nazipropaganda fjernes og beslaglagt litteratur tilbakeføres
1946-49 Nytt bibliotek planlegges. Alternativer: eget hus, rådhuset, kinoen, Nordlands privatbank eller nytt samfunnshus
1967 Biblioteket flytter til rådhuset. Første fagutdannede bibliotekarer ansettes
1972 Barneavdelingen åpner
1994 Katalog og utlånssystemer på EDB
1999 Katalogen søkbar på internett
2003 Ombygging av lokalene. Felles utlånsskranke
2011 Byggingen av Stormen bibliotek startet
2014 Stormen bibliotek åpnes 15. desember
Kilder:
- Axel Coldevin: Bodø by 1816-1966 (1966)
- Bernt Lie: «Bodøsangen»
- Nasjonalbibliotekets avistjeneste https://www.nb.no/search?mediatype=aviser
Stine Qvigstad Jenvin (1976) er født og oppvokst i Bodø. Leder for Stormen bibliotek siden 2022. Utdannet litteraturviter fra Universitetet i Tromsø. Tidligere fylkeskultursjef og fylkesbiblioteksjef i Finnmark fylkeskommune, og fylkesdirektør i Nordland fylkeskommune.