En dugnad for å formidle kunnskap om Bodøs historie og utvikling
Av Viggo Eide, Jan Wasmuth og Steinar Skogstad

Bodøsamfunnet er i stadig forandring, gjennom lange historiske linjer, dramatiske hendelser og raske omskiftninger de siste tiårene. Kommunegrensene er utvidet og byen er strukket ut. Vi er blitt vel 11 000 flere personer siden årtusenskiftet. Hele tre av fire «nye» bodøværingene, er kommet til som følge av netto innvandring fra alle verdenshjørner. I tillegg har det vokst opp en stor gruppe ungdom som kan minimalt om sin lokale historie.
Kunnskap om fortid og nåtid skaper tilhørighet. Dette er litt av bakgrunnen for invitasjonen til en god, gammeldags dugnad for en mer aktiv formidling av Bodøs ressurser, historie og utviklingstrekk.

Mange aktører jobber med formidling av Bodøs historie på forskjellige nivå: Museene, byhistorikerne på Nord universitet, Hederskvinnene, Bodøsjøen nettverk, Saltstraumen historielag og mange flere. Men mye godt arbeid skjer uten at det store publikum får vite om det, og heller ikke om de mange arrangementer som tilbys.
Kjenn Bodø – dugnaden er en invitasjon til å fornye en ide og et vellykket program som kommunen gjennomførte for ca. 15 år siden. Oppslutninga den gang var meget stor.

Bodøs historie er spennende, også i en nasjonal sammenheng. Bosettinga går 10 000 år tilbake i tid. Byen ble bombet i 1940. Utviklinga er godt dokumentert i flere bokverket, bl.a. Bodøs historie 2016. Og mange institusjoner og grupperinger formidler materialet fra sine perspektiv og interesser. Men ny teknologi og nye formidlingsmåter gir nye muligheter for å gjøre historien lettere tilgjengelig og mer samlet. Det skapes merverdier når innholdet i bokverk, skrifter og på bilder om stoffet kan formidles via nettet, gjerne kombinert med organiserte turer, fysisk skilting m.m. Og så er det jo historier som ennå ikke er fortalt i offentligheten!
Organisering av dugnaden illustreres med et «Kjenn Bodø – hus» der grunnmuren er en nettbasert kunnskapsbank basert på en wikipedia-plattform. Her samles materiale, oversikt og koblinger til bidrag fra samarbeidspartnere. Det blir ei «virtuell dør» inn i banken som er åpen hver dag, 24 /7og lett å nå via telefonen, nettbrettet eller PC’en.

Kjenn Bodø vil ellers ha denne tilnærmingen i starten
- Målgruppene er folk flest, men med fokus på ungdom, nye borgere og nye landsmenn
- Hele kommunen er interesseområde
- Vekt på det «gjenkjennelige»; historie og samfunnsutvikling i etterkrigstida
- Bygge et helhetlig tilbud over tid, kanskje 5 – 6 år (2030)
- Først synliggjøre eksisterende tilbud og materiale, senere supplere med skilting av utvalgte objekt
- Knytte sammen materiale og skiltingen gjennom ulike arrangement, «historiske vandringer» eller «bli kjent runder»
- Trykke bykart med rundturer, pr fot eller sykkel, av forskjellige temaer. Blå skilt, kvinnehistorien, arkitektur, bombedagen osv.
Det arbeides nå med å:
- introdusere Kjenn Bodø overfor ulike aktører
- utvikle organisasjon, kjennetegn, forening og partnerskapsavtaler
- avtale og få produsert jevnlige (ukentlige, godt illustrerte) «historiedrypp» i AN
- utvikle system og innhold Kjenn Bodø wiki
- gi innhold til og utvikle Facebook-gruppa Kjenn Bodø
- utforme et formidlingsprogram utover høsten 2024, gjerne koblet til allerede planlagte arrangement og til Bodø2024
- gjennomføre (i samarbeid med partnere) arrangement, guidede turer «kjenn Bodø» m.m.
- diskutere og ta i bruk moderne og effektive formidlingsmåter (eks. podkaster, videoer) i samarbeid med fagfolk, skoleverket, ungdom m.m.
- diskutere et mulig bokprosjekt «Bodøhistorien på 200 sider»
Kjenn Bodø har vært heldige å få Avisa Nordland med i dugnadsgjengen. Det åpnes for ukentlige historieartikler over to helsider i papiravisa på lørdager. Denne artikkelen er starten på en slik serie. I juli kan du vente deg artikler om bl.a. Bodø Folkeskole (som i 2024 feirer sitt 75 års jubileum) og om Spor ved Saltstraumen, der det hele startet med en bosetting på Tuv for 10 000 år siden. Det planlegges videre innlegg om Blå skilt (på bygg der kulturhistorien fortelles i kortform), om Nyholms Skandse, om bydelene Hunstad- og Mørkvedmarka, om Gågata i 1976 og om historien bak bygging av parken under rv80 ved Skjæringa. For noen tema er det aktuelt å samtidig tilgjengeliggjøre skriftlig materiale på nettet. Det er bl.a. tilfelle for Bodø Folkeskole. Vi vil også vise vei til mange bilde- og postkortsamlinger.
Det står noen titalls ideer på ei liste om aktuelle avistema utover høsten. Leserne kan også komme med sine innspill og ønskemål.
Det er lagt vekt på å samle ulike interessegrupperinger til en målrettet dugnad. Initiativ-gruppa har vært i kontakt med bl.a. museene, visningssteder, ulike historiemiljø, foreninger og samfunnsengasjerte mennesker. Det er så langt gitt positive tilbakemeldinger på ide og opplegg. Men som ved alle dugnader, er resultatet avhengig av at folk deltar med sine bidrag. Vi tror at historieinteressen og samfunnsengasjementet er til stede blant Bodøfolk. Det lover godt når 3 – 400 mennesker møter opp på kommunens møte om Hernes – bygda som forsvant før jul. Så kom igjen; bli med på dugnaden!
-
Noe av kildematerialet til avisartiklene vil gjøres tilgjengelig nå nettet. Dette gjelder f.eks. heftene fra 40- og 50-års jubileene på Bankgata Folkeskole og en kobling til heftet Spor ved Saltstraumen.
-
Utbygging av bydelen i Mørkvedmarka startet for fullt på slutten av 1970-tallet. I 1974 lå denne utmarka til gårdene på Mørkved og Bertnes ganske uberørt. Om sommeren kunne man finne multebær omkring universitetstomta. Foto: Bodø kommune.
-
Kjenn Bodø skal naturligvis innom byutviklinga de siste tiårene. Dette flybildet fra ca. 2003 viser den nye bybebyggelsen 10 km fra sentrum, bl.a. som følge av flystøy og jordvernhensyn. Foto: Lars Westvig, HBO